Aki ennyire kopogtat, be kell engedni

A cégalapító Pata József jókora adag kitartása és némi vakmerősége kellett, hogy elnyerje a Suzuki megbízását az 1990-es évek elején. Bár nem volt semmilyen tapasztalata az autógyártásban, az ambíció, a tettvágy, a műszaki érzék és a tanulás iránti alázat meghozta gyümölcsét, és a lehetőséggel élve a Pata József Gépipari Kft. az eltelt évtizedekben állandó beszállítójává vált az autógyártónak.

Szó szerint garázscégként indult a most már éves szinten többmilliárd forintos bevételt elérő Pata József Gépipari Kft.. Az alapító nevét viselő cég gyökerei még a rendszerváltás előtti időkre nyúlnak vissza, Pata József, a fajszi termelőszövetkezet gépésztechnikus végzettségű műszaki vezetője szeretett volna ugyanis túllépni a szocialista rendszer kínálta lehetőségeken, és 1988-ban egyéni vállalkozásba kezdett. Egy kezdetleges présgépet vásárolt és a családi ház melletti garázsban mezőgazdasági gépalkatrészeket, majd bútorvasalatokat gyártott…, és lassan az udvarban lévő többi helyiségből is műhely lett.

Vakmerő lépés

Az igazán nagy változást az 1990-es évek eleje hozta, pontosabban a Suzuki esztergomi gyárépítése, aminek kapcsán Pata József olvasott egy újsághírt arról, hogy sikeres beszállítóválogatást folytatott le Magyarországon a japán autógyártó. Bár a kiválasztás lezárult, mégis úgy érezte, érdemes próbálkoznia, és autóba ült, még az üzem beszerzési igazgatójával is tudott beszélni, de ő jelezte, hogy már befejezték a válogatást. Rövid idő után ismét telefonon próbálkozott, majd az újabb elutasítást követően még egy esztergomi postahivatalból is felhívta a beszerzési igazgatót, aki akkor már emelt hangon kérte, hogy fogadja el a nemleges választ.

Ez viszont feltűnt az akkori japán vezérigazgatónak, aki rákérdezett, hogy mi az oka az erélyes hangnak, majd miután megtudta, egy japán mondást idézett: „aki ennyire kopogtat, azt be kell engedni az ajtón”; és adott egy esélyt Pata Józsefnek. „Semmilyen tapasztalattal nem rendelkezett az autóalkatrészek kapcsán, de rendkívüli ambíció, tettvágy és akarat munkált édesapámban – mondta el dr. Pata Ildikó, az alapító lánya. – Beküldtük az ajánlatokat, és lényegében az első pillanattól a Suzuki beszállítói lettünk. Azóta is büszkék vagyunk arra, hogy a harminc év alatt, amióta itt vannak Magyarországon, az összes Esztergomban készült modellhez gyártottunk alkatrészeket.”

Akart tanulni

Az egyéni vállalkozásból 1993-ban hozták létre a Pata József Kft.-t, és az alapító jó értelemben vett vakmerősége és céltudatossága mellett a sikerben nagy szerepet játszott a tanulás iránti alázat is. „Igazából még jó autónk sem volt, nemhogy autógyártási tapasztalatunk, de édesapámnak megvolt a műszaki érzéke, és nagyon akart tanulni, mindent elsajátított, ami ehhez a szakmához kellett” – fűzte hozzá a vállalkozás irányítását édesapja 2017-es halála után átvevő dr. Pata Ildikó.

Bár voltak nehéz idők, a nagy ügyféltől érkező megrendelések lehetőséget adtak arra, hogy mindig tudjanak fejlődni. Pata József az 1990-es évek végén felmérte, hogy már nem elegendő a garázs, illetve a családi ház körüli terület, így a társaság történetének első zöldmezős beruházásaként Fajsz határában egy 1000 négyzetméteres csarnokot építettek. „Akkor azt gondoltuk, hogy soha nem töltjük meg gépekkel az épületet, azóta még hét másik ilyen csarnokot építettünk fel” – érzékeltette az elmúlt évtizedekben végbement fejlődést dr. Pata Ildikó. A következő nagy változás az volt, amikor 12-13 éve elkezdtek vadonatúj, nagy tonnaerejű présgépeket vásárolni Olaszországból, amelyek már az ő elképzeléseik és méretigényeik szerint készültek. Az újabb fontos mérföldkő a hegesztőrobot beszerzése volt, ilyen gépből egyébként már kilenc működik a préselt, hegesztett és galvanizált alkatrészeket, karosszériaelemeket és motortéri alkatrészeket gyártó, 120 embert foglalkoztató társaságnál.

Kemény próbák

A vállalatnál igyekeztek elkerülni a hitelfelvételt, és ez nagyon jó döntésnek bizonyult a 2008-ban kezdődött gazdasági válság idején. „Döbbenetes sokkhatás volt számunkra az a krízis, hiszen 2008 végén még tapsoltunk magunknak, mivel történetünk legjobb évét zártuk. A válság azonban gyorsan elért minket is.....

Cikkünk teljes terjedelemben a K&K Magazin nyári számában jelent meg.

Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő.

Hirdetés átugrása →