Generációváltásból doktori

Magyarország vezető kaputechnikai vállalkozása a Kling Kft., már hosszú évtizedek óta. Hogyan sikerült ezt a hosszú időszakot túlélni, a háború előtti időktől a Kádár-korszakon át a rendszerváltás utáni felemelkedésig és állni az újabb pofont, a gazdasági válságot. Erről beszélt Kling Sándor a negyedik generációs cég mostani vezetője.

A cég alapjait Kling Sándor kovácsmester fektette le még az 1920-as években. A kovácsoltvas kerítéseket gyártó kis cég gyors ütemben fejlődött egészen a háborúig. „Akkor elvették a műhelyeket, üzemeket, vastelepeket, így kissé kicsúszott a lábuk alól a talaj, de nagyapám és apám büszkék voltak rá, hogy a továbbiakban is önállók tudtak maradni” – mondja Kling Sándor, a vállalkozás jelenlegi felügyelőbizottságának elnöke. A ’60-as években kezdett újra feléledni a cég, amikor apa és fia külön ipari engedélyt váltottak ki. „Akkoriban hullámfonatos kerítéseket és kertkapukat gyártottunk. Majd édesapám a ’70-es évek elején, Magyarországon elsőként kifejlesztette az egytáblás billenőajtókat.” Ez lehetett a vállalkozás életben maradásának egyik fontos eleme.

 

Külön is együtt

 

A cégvezető elmeséli, hogy bár azokban az időkben korlátozottak voltak az erőforrások – csak egy autóval rendelkezhettek, egy telephelyük és kevés alkalmazottjuk lehetett –,a magánvállalkozások között mégis a legnagyobbnak számítottak. A növekedést úgy lehetett megoldani, ha külön ipari engedéllyel rendelkeztek mindhárman – akkorra ugyanis már a harmadik generációs Kling Sándor is lediplomázott és ’82-től már elkezdett a műhelyben beletanulni a munkák szervezésébe, míg idővel már vezetői feladatokat látott el.

 

„A Kft.-t már hárman fejlesztettük ki a ’90-es évek elejétől édesapámmal, Kling Sándorral és testvéremmel, Dr. Kling Imrével, aki akkor még egyetemi tanár volt” – emlékezik vissza a vezető. A nagy fejlődés a rendszerváltás környékén indult el, amikor 1992-ben megvásárolták a kőbányai telephelyüket, és új termékeket dobtak piacra. Akkortól kezdve már felesége, Katalin is velük dolgozott. „Korábban főként kis szériás termék, egytáblás billenőajtók és motorok gyártásával foglalkoztunk, mert akkor még nem lehetett hozzájutni jó minőségű és elfogadható áru import motorokhoz. Emellett ollósrácsokat és különböző acélszerkezeteket készítettünk.”

 

A fennmaradás titka

 

Az új telephelyen kezdetben csak raktároztak, majd ’97-től az eladás és gyártás is oda koncentrálódott. „Édesapám halála után zártuk be a műhelyt, ő élete végéig antik termékeket gyártott. A 90-es évek végéig csak billenőajtókat csináltunk, a 2000-es évek elejétől pedig elkezdtük kifejleszteni a szekciós kapukat, ez újabb nagy fellendülést hozott a vállalatnak” – mondja a vezető, hozzátéve, hogy bár ő és az édesapja is tudtak kovácsoltvas kerítéseket készíteni, ezt a részét leépítették a tevékenységnek, mivel egyre nehezebb volt átadni a különböző trükköket, fogásokat az új kollégáknak, és nehezen találtak erre embert.

 

A vállalkozás forgalma a válság elején kezdett lefelé zuhanni, de mára már sikerült visszatornázniuk magukat oda, ahol 10 évvel ezelőtt voltak. „Mivel az építőiparral összefüggő tevékenységet végzünk, annak visszaesése nagyban befolyásolta a munkánkat. Az utóbbi 1-2 évben az ipari és kereskedelmi beruházások jó hatással voltak a mi üzletünkre is.” Ma a Kling Kft. egy 50 fős vállalkozás, amelynek fő tevékenysége a garázskapuk gyártása. „A korszerű, szekcionált kapuk a legnépszerűbbek, és várhatóan nagyobb lesz az élettartamuk is.”

 

Időközben megjelentek a belföldi konkurensek, a multik és hazai gyártók is a piacon. A Kling Kft. fennmaradásának záloga, hogy jó minőséget tudjanak kínálni elfogadható áron. „A legfontosabb, hogy racionalizálni kell a termelést. A minőségi anyag árán és a munkabérköltségeken nem tudunk spórolni, viszont a munkaszervezésen és a gépiesítésen igen – magyarázza Kling Sándor. – A külföldi cégekkel szemben nagy előnyünk, hogy a termék beépítését követően a későbbiekben karbantarthatjuk, hiszen gyorsan tudunk alkatrészt adni a meghibásodott elemekhez.” A Kling Kft.-nek a piacon egyedülálló alkatrészellátása van, emellett 1-2 napon belül egyedi méretre is le tudnak gyártani elszakadt drótköteleket, rugókat stb.

 

A cég jelenlegi működésébe már bekapcsolódott a negyedik generáció is. A felügyelőbizottság elnökének lánya, Kling Szandra marketingvezetőként már a cégnél dolgozik. Fivére, Kling Sándor gépészmérnökként egyelőre még tapasztalatokat gyűjt a világ technológiai és vállalatszervezésének csúcsát jelentő Forma1-ben. „Most épp három hónapra kiment a Red Bull Racinghez, hogy segítse az átállásukat az új motortípusra. Ezzel egy időben tapasztalatokat gyűjt a munkaszervezésről, mivel a január végi visszatérésével a gyártások racionalizálása lesz a feladatköre” – vázolja fel az igazgató, akinek testvére ügyvezetőként dolgozik a vállalatnál. A másik lányuk, Kling Réka saját vállalkozásba kezdett.

 

A friss erő

 

„Ha a fiam és a lányom folytatják a munkát a cégnél, akkor egy 100 éves hagyományt vinnének tovább. Nagyon várjuk már az új generáció bekapcsolódát, hiányzik a friss erő a cég vezetésében. Reméljük, jövő évtől átveszik tőlünk a feladatokat” – vázolja fel terveiket az igazgató. Az jövőbeli új vezetőségnek is vannak már leszármazottjai: Sándor, Károly és Zente, akik majd talán meglátják a generációkra épülő, családi vállalkozásból sikeres vállalkozássá nőtt Kling Kft.-ben rejlő lehetőségeket.

 

Hasonlóan gondolkodnak

 

A generációkra épülő vállalkozás ma már nem egyedi a magyar piacon sem. A Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesület (FBN-H), amelynek természetesen a Kling család is tagja, olyan családi vállalkozásokból áll, amelyek hasonlóan gondolkodnak, és meg tudják beszélni a generációváltás nehézségeit és a gazdasági tendenciákat. „Olyan cégek csatlakozhatnak, akik már elértek egy bizonyos nagyságrendet, és legalább három generáció dolgozott már a cégben. Örülünk, hogy részesei lehetünk az egyesület munkájának” – mondja Kling Sándor.

 

Hirdetés átugrása →